Minna Hannula aloitti helmikuun alussa SSG Sahalan HSEQ-johtajana

”Suunnitelmat, jotka ovat esitettävissä vain asiakirjoista, eivät pelasta ympäristöä tai auta työturvallisuudessa.” Minna Hannula SSG Sahalan HSEQ-johtaja

Minna ei varmasti ole ainoa nainen, joka nuorena tyttönä haaveili työstä kampaajana tai lääkärinä. Tie vei kuitenkin ”välivuodeksi” Lappeenrantaan, ja kemiantekniikan opinnot veivät mennessään. Diplomi-insinööriksi Minna valmistui vuonna 2001. Elintarvikekemiaa käsitelleet jatko-opinnot ja orastava tutkijan ura vaihtuivat lapsiperhearkeen Porvoossa, kun Minna aloitti prosessi-insinöörin tehtävässä polyesterihartseja valmistavassa yksikössä Kilpilahdessa. ”Siellä vierähti seitsemän vuotta vaihtelevissa tehtävissä reseptien hallinnan ja mm. SAP-järjestelmän käyttöönottoon liittyvissä projekteissa”, Minna muistelee.

Kotiseutu alkoi vetää puoleensa, ja nelihenkinen perhe muutti Kotkaan syksyllä 2010. Polyesterit vaihtuivat liimahartseiksi, kun Minna siirtyi Dynealle Haminaan tehdaskemistiksi. ”Kaikki kävi todella nopeasti, ja keskellä hellekesää oli melkoinen hoppu etsiä uutta kotia ja lapsille koulu- ja päiväkotipaikkaa. Sitä kesää muuttoineen ei ole ikävä, vaikka kaikki lopulta sujuikin mainiosti!”

Hartsitehtaan jälkeen Minnan tie vei DuPontille makeutusaineita valmistavan tuotantolaitoksen laboratoriopäälliköksi, ja sieltä matka jatkui syksyllä 2018 metsäteollisuuteen Kotkamillsille. Siellä Minna toimi laatujärjestelmä- ja laboratoriopäällikkönä vastaten laajasta toimintajärjestelmäkokonaisuudesta sekä laboratorion toiminnasta. ”Tämä työ tempaisi minut täysin mukaansa. Nautin valtavasti vastuusta ja vapaudesta kehittää oman tehtäväkenttäni töitä parhaaksi katsomallani tavalla.”

Samanlainen arvomaailma ja arvot saivat vaakakupin kääntymään uuden työuran suuntaan

Kotkamillsillä työskennellessä Minna tapasi ensimmäistä kertaa SSG Sahalan nykyisen toimitusjohtaja Risto Judinin. Käyttöinsinöörinä Kotkamillsillä työskennellyt Risto Judin toimi myös työsuojeluvaltuutettuna ja niiltä ajoilta heille jäi molemmin puolinen arvostus toisiaan kohtaan. ”Kun Risto uudessa työssään SSG Sahalan toimitusjohtajana oli tunnistanut tarpeen HSEQ-asioiden kehittämiselle, otti hän minuun yhteyttä”, Minna kertoo.

”Matka tähän pisteeseen vaati useamman lounastapaamisen, yhteisiä kävelylenkkejä ja ajatustenvaihtoa. Olemmekin nauraneet, että tämä on ollut pisin rekrytointi mihin kumpikaan on koskaan osallistunut.” Molemmille oli alusta asti selvää, ettei Minna välttämättä siirry SSG Sahalalle. Takana oli kuitenkin 4,5 vuotta mielekästä työtä Kotkamillsillä. ”Mutta tässä sitä nyt ollaan ja olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Riston ajatusmaailma ja arvot olivat lopulta se syy, joka sai vaakakupin kääntymään SSG Sahalalle.”

SSG Sahala oli Minnalle yrityksenä tuttu vain Riston kautta, mutta vuodet kemianteollisuuden tuotanto-organisaatioissa olivat avanneet hyvin kunnossapidon roolia ja merkitystä, joten ala ei ollut täysin vieras. ”Vaikka kyllähän sitä porukka aluksi vähän ihmettelikin, että mitä sinä sinne menet, onko SSG:llä joku laboratorio?”, Minna nauraa. ”

”Hyvillä suunnitelmilla, ohjeilla ja dokumentaatioilla ei ole mitään merkitystä, jos niitä ei pystytä toteuttamaan käytännössä.”

Minna kertoo olevansa järjestelmällinen, systemaattinen sekä aikaansaava. ”En malta odottaa, että pääsen tositoimiin uudessa työssäni”, Minna iloitsee. ”Tässä ympäristössä ja tehtävässä voi oikeasti vaikuttaa siihen, että kaikki eri sertifioidut johtamisjärjestelmät muodostavat yhden kokonaisuuden, joka tukee meidän toimintaamme. En halua, että näitä asioita verhoillaan liian hienon terminologian taakse, vaan tarkoituksena on rakentaa käytännönläheinen lähestymistapa, jonka jokainen ymmärtää. Ympäristö, työterveys, turvallisuus ja laatu on kokonaisuus, josta jokainen osa täytyy huomioida. Hyvillä suunnitelmilla, ohjeilla ja dokumentaatioilla ei ole mitään merkitystä, jos niitä ei pystytä toteuttamaan käytännössä. Suunnitelmat, jotka ovat esitettävissä vain asiakirjoista eivät pelasta ympäristöä tai auta työturvallisuudessa.”

Uudelta työltään Minna odottaa yhdessä tekemistä ja hyvää pöhinää. ”Alkuun täytyy varmasti priorisoida ja miettiä mitä otetaan ensimmäiseksi työn alle. Minulle on tärkeää kehittää yhdessä tärkeiksi koettuja asioita, joten koko henkilöstö tarvitaan mukaan talkoisiin. Arvot eivät saa näkyä vain seinällä, vaan kaiken toiminnan on oltava niiden mukaista. Minna kertoo arvostavansa suoraa palautetta ja kysyykin mielellään mitä muut haluavat ja odottavat häneltä. ”En halua HSEQ-imperiumia, joka ohjeistaa ja kehottaa, vaan haluan avoimen vuorovaikutuksen. Henkilöstö on yksi tärkeimmistä sidosryhmistä yritykselle, ja oman henkilöstön tarpeiden kuuntelu on erityisen tärkeää.” Entiset työkaverit kuvaavat Minna helposti lähestyttäväksi, joka onkin tärkeä ominaisuus, sillä hommat ei kehity eivätkä parane, jos niistä ei uskalla kertoa, vaan jupistaan selän takana.

Minna innostuu kaikesta mihin ryhtyy

Minna myöntää olevansa hyvin työorientoitunut ja välillä innostuneena hänen on hankalaa lopettaa työntekoa. Vapaa-ajan harrastuksetkin kertovat helposti innostuvasta henkilöstä. ”Harrastaisin vaikka mitä, mutta aika ei tahdo riittää. Melontaa, ratsastusta, tankotanssia, parkouria, crossfittia, kahvakuulaa, hiihtoa, lenkkeilyä, laskettelua, avantouintia ja joogaa – siinäpä lähivuosilta muutama rakas laji. Ja kyllä, viihdyn hyvin myös sohvalla!”, Minna luettelee nauraen. Liikuntaharrastusten lisäksi Minna matkustelee lastensa kanssa sekä viettää aikaa lähes satavuotiaassa hirsitalossa, jonka narisevilla lautalattioilla tassuttelee myös mäyräkoirat Maltti ja Tolkku.

HSEQ-johtajamme työpiste tulee sijaitsemaan SSG Sahalan uusimmassa sivupisteessä Kotkassa. Ensimmäisellä työviikolla Minna on luonut sosiaalisia suhteita kiertämällä SSG Sahalan eri yksiköitä. Yllätyksenä ei tule kuitenkaan tieto, että Minna odottaa enemmän kuin innostuneena saavansa työkoneen eteensä ja pääsevänsä tarttumaan toimeen. ”Hihat on jo kääritty valmiiksi!”

Tutustu myös

ULKOINEN TIEDOTE

ULKOINEN TIEDOTE

SSG Sahalan myynti Elcoline Groupille on saanut kilpailuviranomaisen hyväksynnän