SSG Sahalan Joensuun yksikön esittely

Heinävaarassa sijaitseva modernisoidun konepajan vahvuutena ovat koneistuspalvelut, joiden avulla valmistetaan yksittäiskappaleita- ja prototyyppeja. SSG Sahala Oy:n Joensuun yksikkö on laajuudessaan aivan omaa luokkaansa olemalla SSG Sahalan ainut konepaja, joka tekee laitesuunnittelua- ja valmistusta, vaikka muistakin yksiköistä löytyy työstökoneita.

Omavarainen Joensuun yksikkö tekee yhteistyötä tukevaa toimintaa muiden SSG Sahala Oy:n yksiköiden kanssa ja auttaa muita mm. suunnittelussa sekä koneistuspalveluissa. Joensuun yksikön vahvuudet ovat vaativien kappaleiden CNC-koneistuksessa, mekaniikkasuunnittelussa ja automaatiossa. ”Kaikki laitteet mitä me tehdään suunnitellaan itse, automaatio tehdään itse ja hoidetaan itse koko elinkaari suunnittelusta, valmistukseen ja asennukseen sekä tarjotaan tekninen tuki myöhemmässä vaiheessa”, kertoo SSG Sahala Oy:n Joensuun yksikönjohtaja Petri Tiermas.

Joensuun yksikön historia juontaa juurensa vuoteen 2008, kun SSG Sahala Oy osti 1996 perustetun Karjalan Kunnossapito Oy:n toiminnot. Toiminta on pysynyt samassa kiinteistössä vuodesta 2001 lähtien. Tilaa kiinteistössämme on 1300 neliötä ja tuotantotilat ovat täynnä nykyaikaisia koneita. ”Usein tiloissamme vieraileville tulee yllätyksenä se, kuinka paljon meillä on täällä koneita ja laitteita, joilla voi tehdä vaikka mitä”, Petri Tiermas naurahtaa. Joensuun yksikössä työskentelee tällä hetkellä 28 alan ammattilaista, mm. suunnittelija, automaatiospecialisti, kaksi sähkömiestä sekä tuotannontyöntekijöitä, joilla kaikilla on pääsääntöisesti metallipuolen ammatillinen koulutus. Huippumodernissa konepajassa työskennellään kahdessa vuorossa kunnossapitopalvelujen, alihankintakoneistuksen, työkaluvalmistuksen sekä kone- ja laitevalmistuksen parissa.

Investointeja Joensuun yksikkö on tehnyt aina muutaman vuoden välein. Kolme vuotta sitten laiteinvestointeihin käytettiin yhteensä 600 000€. Viime vuonna oli käynnissä tuotannon kehityshanke, jolloin investoitiin työstökeskus ja hiomakone. Investointien myötä Joensuun yksikkö on pystynyt kasvamaan ja rekrytoimaan lisää työvoimaa, vaikka kehityshankkeiden kautta koneet ajavat enemmän ja enemmän itsekseen. Mutta vaikka koneiden ajamiseen ei tarvita lisää työvoimaa, on mutta tietyissä vaiheissa käsille tarvetta, kuten esimerkiksi kiillottaminen tuotantoketjun loppupäässä.

Joensuun yksiköllä on käytössä langatonta teknologiaa hyödyntävä tiedonkeruu- ja seurantajärjestelmä SSG Anywhere, jota Joensuussa käytetään työstökoneiden käyttöasteiden seurantaan. ”Anywhere helpottaa seurantaa, kun työstökoneella ajetaan öisin ja viikonloppuisin, niin sen avulla on helppo seurata kotoa käsin, että työstökoneet pyörii. Anywheren avulla saadaan reaaliaikaista tietoa katkoksista ja häiriötilanteista ja pystyy reagoimaan niihin nopeasti. Anywheren käyttö on osoittautunut hyväksi ja sen avulla saadaan erittäin hyvää dataa myös prosessimuutoksiin, kun näemme miten mikäkin vaikuttaa käyntiasteeseen jne. Tarkoitus onkin jatkossa laittaa kaikki koneet seurannan piiriin”, kertoo Petri Tiermas.

Joensuun yksikön johtaja Petri Tiermas on ollut yrityksen palveluksessa vuodesta 2004 saakka. Alkuun hän oli työnjohto- ja suunnittelutehtävissä ja siirtyi yksikön vetovastuuseen vuonna 2013. ”Joensuun yksikön työntekijöiden vaihtuvuus on hyvin pientä. Ne, jotka tulevat meille töihin, ovat viihtyneet ja jäävät myös meille”, iloitsee Petri Tiermas. Hän muistelee, että hänen aikanaan on työpaikkaa vaihtanut vain 1 tai 2 työntekijää. Joensuun yksikön vahvuutena Petri pitää sitä, että työ ei ole sarjatyötä, vaan työ on todella monipuolista ja mielenkiintoista vaihtuvien projektien takia. ”Välttämättä kahta samanlaista kappaletta ei tehdä. Meillä on myös annettu koneistajille vastuuta ja he tekevät itse ohjelmoinnit ja vaativammat työt.”

Joensuun yksikkö ottaa mielellään nuoria kasvamaan ja tekeekin oppilaitosyhteistyötä. ”Pyrimme antamaan vastuuta myös alalle tuleville nuorille. Meillä pääsee heti oikeisiin töihin, mutta olemme myös vaativa”, Petri Tiermas kertoo. ”Monen into tätä alaa kohtaan saattaa loppua siinä vaiheessa, jos harjoittelun työnkuva on pelkkää napin painamista. Meillä tätä napin painelua ei ole ja siksi meillä joutuu heti vaativiin ja vastuullisiin töihin. Työharjoittelujen ja oppisopimusten alkuvaihe on meille raskas prosessi ja vaatii meiltä paljon, sillä meidän on otettava opetusvastuu ja käytettävä resursseja siihen, jotta harjoittelija oppisi ja pystyisi pikkuhiljaa itsenäiseen työhön vastuullisessa työnkuvassa.”

Lisäinvestointeja ei ole nykyiseen yksikköön odotettavissa, sillä seinät ovat tulleet vastaan, mutta kasvu on kuitenkin yksikönjohtajan mielessä. Liikevaihdon kasvun lisäksi tulevaisuuden tavoitteina on kasvaa isommaksi luotettavana koneistuspalvelujen tarjoajana sekä kehittyä omassa tekemisessä ja viedä tekemistä entistä laadukkaampaan ja ammattimaisempaan suuntaan. Tämän hetkisestä maailman tilanteesta huolimatta SSG Sahala Oy:n Joensuun yksiköllä on tulossa kiireinen kevät ja kesä. ”Vuosi on lähtenyt tilauskannallisesti ennätys hyvin käyntiin ja jos mitään takapakkia ei tule, on tästä tulossa hyvä vuosi,” Petri Tiermas kertoo.

Tutustu myös

ULKOINEN TIEDOTE

ULKOINEN TIEDOTE

SSG Sahalan myynti Elcoline Groupille on saanut kilpailuviranomaisen hyväksynnän