Fysiikan opiskelijan kesätyöt huipentui ydinvoimalavierailuun

Kalle Palmunen, 22, opiskelee Helsingin yliopistossa fysiikkaa, pääaineenaan teoreettinen fysiikka. Kesäpesti SSG Sahalalla avasi silmiä ja opetti kuinka matematiikkaa ja fysiikkaa käytetään teollisuuden alalla käytännössä.

Kalle kertoo olleensa aina matemaattinen ihminen. Yläasteenkin Kalle suoritti LUMA-luokalla eli luokalla, jossa painotetaan luonnontieteen- ja matematiikan opetusta. Peruskoulun jälkeen Kalle meni Heinolan lukioon ja vähän jopa vahingossa valitsi fysiikan, koska kaverikin oli valinnut sen. Lukiossa Kalle huomasi, että tykkäsi istua matematiikan ja fysiikan tunneilla enemmän kuin muiden aineiden. ”Aloin lukemaan aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, mm. avaruudesta. Jotenkin fysiikasta tuli niin vahva tunne, etten edes hakenut lukion jälkeen muualle kuin lukemaan fysiikkaa. Onhan se nyt siistiä, että opinnoissa pääsee tutkimaan mm. maailmankaikkeuden saloja”, Kalle kertoo innoissaan.

Heinolassa koko elämänsä asuneella Kallella on nyt takana ensimmäinen yliopistovuosi. ”Ihan loistava eka vuosi takana opinnoissa.” Kalle kertoo, että yliopistossa opiskellaan ensin kandiksi kolme vuotta ja siitä maisteriksi vielä kaksi vuotta. Sen jälkeen suunnataan joko työmarkkinoille tai luetaan tohtoriksi.

Kalle tunsi entuudestaan lämmönvaihdinliiketoimintajohtaja Jarkko Jäppisen ja tiesi suunnilleen mitä SSG Sahala tekee. ”Toiminta sivuaa kuitenkin sen verran omaa alaa, että päätin laittaa avoimen hakemuksen ja pääsin sitä kautta kesätöihin.” Kalle on istunut kesätöiden ajan SSG Sahalan Heinolan sivukonttorissa, jossa myös Jarkko Jäppinen sekä SSG Sahalan myyntipäällikkö Niko Ojapalo istuvat. Kallen kesätyö alkoi toukokuun puolessa välissä ja pestin oli tarkoitus olla noin kuukauden mittainen. Hommat lähtivät kuitenkin niin hyvin käyntiin, että kesätyötä jatkettiinkin vielä hieman pidemmäksi.

”On ollut ihan loistavaa päästä näkemään miten matematiikkaa ja fysiikkaa käytetään teollisuuden alalla käytännössä.”

Kallen mukaan ensimmäinen viikko kesätöissä meni tutustuessa, kun kaikki oli uutta ja jännittävää. ”Yritin vaan imeä itseeni uutta tietoa niin paljon kuin mahdollista”, Kalle muistelee. Kalle kertoo tehneensä kesätöissä paljon itsenäistä työtä. ”Jarkko ja Niko antoivat minulle päämäärän mihin halutaan ja näyttivät missä ollaan nyt. Sain itse valita ratkaisut, miten työtä vietiin päämäärää kohti.” Työhön on kuulunut mm. lujuuslaskentaa sekä hinnoittelupohjien kehitystyötä, jota Kalle on tehnyt itsenäisesti. ”On ollut ihan loistavaa päästä näkemään miten matematiikkaa ja fysiikkaa käytetään teollisuuden alalla käytännössä. Tämä on ollut todella opettavaista. Olen päässyt Excelin ja kaavojen avulla tutkimaan miten eri osat kestävät laitteissa ja miten se vaikuttaa laitteen rakentamiseen ja miten se tulee huomioida mm. hinnoittelussa.”

Kalle kertoo ehkä hieman yllättyneensä siitä laajuudesta mitä prosessit vaativat. ”On ollut silmiä avaavaa nähdä ja olla kuulemassa prosessien eri vaiheita. Miten neuvottelut etenevät, miten kaupanteko etenee ja kuinka iso työ loppupeleissä on saada diili. Kokonaisuuden hahmottamiseen täytyy ymmärtää niin laitteiden valmistuksesta kuin lakiteksteistä jne”, Kalle kuvailee.

Ydinvoimavierailu kruunasi kesätyöt

Koko kesän siisteimmäksi jutuksi Kalle kertoo vierailun ydinvoimalassa. ”Pääsin käymään Jarkon ja Nikon mukana ensin SSG Sahalan pääkonttorilla Varkaudessa ja näin konepajatoimintaa, joka oli myös hieno juttu, mutta ylivoimaisesti siisteintä oli päästä vierailulle ydinvoimalaan Loviisaan. Oli aivan huikeaa nähdä, millaista ydinvoimalassa oikein on. Tulen muistamaan tuon käynnin varmasti aina.”

Kesätyöpestin päätyttyä Kalle aikoo lomailla loppukesän. ”Pari päivää aion vetää happea ja jatkan sitten muutaman opiskelukaverin kanssa erään ohjelmointiprojektin koodauksen parissa, kuitenkin rennosti puuhaillen.” Muutoin kesä kuluu Kallella tenniksen ja lukemisen merkeissä. Elokuun puolivälissä Kalle suuntaa jo takaisin yliopistolle, sillä hän on ottanut ensi vuodeksi tutorin pestin. Kallen määrätietoisuudella ja innokkuudella myös aloittavien yliopisto-opiskelijoiden opastaminen tulee varmasti olemaan ensiluokkaista.

Kiitos kesästä ja tsemppiä opintoihin Kallelle!

Tutustu myös

ULKOINEN TIEDOTE

ULKOINEN TIEDOTE

SSG Sahalan myynti Elcoline Groupille on saanut kilpailuviranomaisen hyväksynnän