Henkilöstöesittelyssä järjestelmäasiantuntija Petteri Leppänen

Järjestelmäasiantuntija Petteri Leppänen valmistaa työn vastapainona uniikkeja puukkoja

Sekatyömieheksi itseään tituleeraava SSG Anywheren järjestelmäasiantuntija Petteri Leppänen tuli töihin SSG Sahalalle vuonna 2011. Hänet työnkuvaansa kuului mm. kunnonvalvontamittaukset. ”Ennen kuin mittauksia pääsi tekemään, piti haalia asiakkuuksia eli alussa työni oli myyntityötä”, Petteri kertoo. ”Kunnonvalvontamittaukset ja siihen liittyvä kehitystyö on aikaa vievää ja osaamistani tarvittiin myös asennustöissä, joten välillä sitä vedettiin haalarit niskaan ja lähdettiin työmaille.”

Pari viimeistä vuotta Petteri on työskennellyt SSG Sahalan oman teollisuuden kunnonvalvonta- ja tiedonkeruujärjestelmän, SSG Anywhere Condition Monitoringin parissa, joka ennakoi ja valvoo laitteiden elinkaarta ja kuntoa. Petteri on tiiminsä kanssa kehittänyt CM -analyysimittausjärjestelmän, joka on 24/7 Online- kunnonvalvontajärjestelmä moottoreille, vaihteille ja muille pyöriville laitteille. Järjestelmä tunnistaa alkavat viat automatisoidusti ja lähettää niistä hälytykset ja toimenpidekehotteet välittömästi. Viimeisimpään huippututkimukseen perustuvilla signaalin käsittelymenetelmillä Anywhere Condition Monitoring pystyy havaitsemaan alkavat laiteviat myös erittäin vaikeissa kohteissa.

”Aivot narikkaan”

Kehitystyön vastapainona Petteri valmistaa vapaa-ajalla uniikkeja puukkoja. ”Tämä on vähän sellaista ”aivot narikkaan” puuhaa. Kyllä siinä työasiat unohtuvat, kun sitä keskittyy puukon valmistukseen”, Petteri toteaa. Puukkoinnostus sai alkunsa kalastusharrastuksen myötä. ”Joskus tuli kalalla mieleen, että osaisikohan sitä tehdä itse puukon.” Ensin Petteri osti valmiita teriä ja valmisti puukkoja pari vuotta valmiisiin teriin, kunnes hän ryhtyi miettimään voisiko teriäkin tehdä itse. ”Päätin vaan kokeilla. Hommasin ensin alasimen ja ahjon ja tein jopa pihditkin itselleni. Vuosi taisi olla 1998, kun kokeilin ensimmäisen kerran terän tekoa”, Petteri muistelee.

Enimmäistä terää Petteri teki muutaman tunnin. Tenhusen Erkki toimi oppi-isänä ja tuli opettamaan Petteriä terän valmistuksessa. Vuosien harjoittelu on luonnollisesti tuottanut myös tulosta ja Petteri on kehittynyt puukkojen tekijänä vuosikymmenten varrella. Terän valmistukseen menee Petterillä tänä päivänä n. 20 minuuttia. ”Se johtuu ainoastaan siitä, että ns. turhat lyönnit on jääneet pois”, Petteri naurahtaa. Ensimmäisellä valmistamallaan terällä on myös tunnearvoa ja se on Petterillä edelleen tallessa, samoin kuin Fiskarssin puukkokilpailussa vuonna 2005, kakkoseksi sijoittunut metsästyspuukko.

Puukon valmistuksessa on kymmeniä työvaiheita

Petteri kertoo, että puukkojen valmistukseen menee useita tunteja, sillä työvaiheita on kymmeniä. Ensiksi taotaan terä ja pyritään muotoilemaan se mahdollisimman valmiiksi, ettei jäisi niin paljoa hiottavaa. Sen jälkeen terä karkaistaan, päästetään ja tehdään lopullinen teroitus sekä kiillotus ja viimeistely. Sitten tehdään kahva asiakkaan toiveiden mukaan, useimmiten siihen käytetään hirvensarvea ja perään visakoivua. Lopuksi valmistetaan tuppi. ”Tuppi voi olla puuta, tuohea, oikeastaan mitä vaan. Suosittua on tänä päivänä myös ns. hybridimalli, jolloin tupessa voi olla esimerkiksi nahkaa ja puuta.”

Puukko ei valmistu ihan hetkessä, sillä yksi viimeistelyvaiheista vie noin pari viikkoa. Petteri kertoo, että kun puinen kahva on tehty, se upotetaan vernissaan. Vernissa imeytyy puuhun ja se kyllästää sen. Näin puukosta saadaan vedenkestävä. Tätä työvaihetta ei voida ohittaa tai nopeuttaa, jos puukosta halutaan kestävä.

Puukonteon ilosanoma

Puukko on edelleen suosittu lahja muistamiseksi esimerkiksi ripiltä pääsevälle tai valmistuvalle.  Ennen puukot olivat hyvinkin koristeellisia, mutta nykyään puukot halutaan simppelinä ja yksinkertaisena, Petteri kertoo. ”En tee enää niin paljon koristeltuja puukkoja kuin ennen ja yksinkertaisuus miellyttää myös omaa silmääni.”

Petterin kotoa löytyy pieni oma paja, jossa puukkojen metalliosat tehdään. Kahvan Petteri valmistaa autotallissa ja hionnan hän tekee pölyämisen vuoksi ulkona. Tupen hän ompelee autotallissa tai keittiönpöydän ääressä.

Petteri on valmistanut vuosien aikana yhteensä noin 300 puukkoa. Nykyisin hän tekee niitä kysynnän mukaan. ”Sen verran teen vuosittain, että taito pysyy yllä. En halua unohtaa miten puukkoja tehdään.” Petteri haluaa kuuluttaa kaikille puukonteon ilosanomaa. ”Jos jollakulla on mielenkiintoa oppia puukon valmistusta, niin mielelläni opetan. On minulla käynyt ihan kansainvälistäkin porukkaa katsomassa puukon valmistusta, kun saksalainen metsästysporukka on vieraillut luonani parinakin eri vuonna. Jos joku kaipaa vapaa-ajalleen puuhaa, jossa tyhjenee pää ja näkee oman käden jäljen, niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan puukon valmistusta!”

Tutustu myös

ULKOINEN TIEDOTE

ULKOINEN TIEDOTE

SSG Sahalan myynti Elcoline Groupille on saanut kilpailuviranomaisen hyväksynnän