Henkilöstöesittelyssä Voikkaan yksikön hitsauskoordinaattori Sini Salonen

SSG Sahalan, Voikkaan yksikön hitsauskoordinaattori Sini Salonen kannustaa tyttöjä hakemaan rohkeasti miesvaltaisille aloille.

Sini Salonen, 27, on tuttu näky työhaalareissaan SSG Sahalan työmailla. Sinin nykyiseen työnkuvaan hitsauskoordinaattorina kuuluu mm. dokumentointi, tarjouslaskenta sekä projektinhallintaan liittyviä työtehtäviä. Sini kertoo, että kuukausi sitten hän veti taas haalarit ylle ja lähti avuksi kunnossapitotöihin asiakaskohteeseen. ”Tosi kivaa, kun työtehtävät vaihtelevat. Vaikka tykkään toimistotyöstä, on välillä kiva päästä kentälle muistelemaan miltä haalarihommat oikein tuntuikaan”, Sini naurahtaa.

Sini päätyi aikanaan peruskoulun jälkeen ammattikouluun ja valmistui putkiasentajaksi. ”Kipinä tähän syntyi varmaan isän ja veljen kautta, sillä veli on myös putkiasentaja ja isä on työskennellyt teollisuuden parissa koko ikänsä”, Sini kertoo. ”Mikään muu ala ei oikein kiinnostanut. Monet ystävät valitsivat parturikampaamolinjan tai lähtivät opiskelemaan lähihoitajiksi, mutta ne eivät tuntuneet ollenkaan omalta alalta.” Sini kertoo olevansa ylpeä itsestään, että on seurannut omaa polkuaan, eikä mennyt niin perinteisten vaihtoehtojen mukaan.

Isän kautta Sini päätyi kouluaikana kesätöihinkin SSG Sahalalle. Oltuaan hetken talossa Sini huomasi, että SSG:llä olisi enemmänkin töitä nimenomaan hitsaamisen parissa. Siitä innostuneena Sini lähti hetkeksi Kouvolan aikuiskoulutuskeskukseen suorittamaan lisäkursseja. ”Menin puoleksi vuodeksi treenaamaan hitsaamista ja palasin takaisin SSG:lle, jossa hitsasin ensimmäiset luokat”, Sini kertaa.

Sini kertoo, että hän kävi välillä kokeilemassa siipiään muissa hommissa ja palasi viime maaliskuussa takaisin taloon. ”Halusin kokeilla toisenlaista työtä ja totesin sitten, ettei se ollutkaan oma juttu. Oli ihanaa, kun pääsin takaisin. Täällä on mitä mainioimmat työkaverit ja mahtava työilmapiiri. Kaikki auttaa toisiaan. Palaaminen takaisin tuntui siltä kuin olisin tullut takaisin kotiin”.

Sini opiskelee nyt toista vuotta konetekniikan insinööriksi työn ohessa. ”Täydet päivät teen töitä ja iltaisin opiskelen. Kurssit ja luennot ovat iltaisin ja lähipäiviä on noin kerran kuussa. Se oli myös yksi syy paluulle, sillä tiesin, että SSG on myötämielinen opiskelujen suhteen. Se motivoi työssä, kun tietää, että pystyy kehittymään ja etenemään urallaan.”

Sinin mukaan tänä päivänä näkee työmailla myös naisia hitsareina, putki- ja sähköasentajina, mutta silti huomattavasti vähemmän kuin miehiä. ”Haluan kannustaa tyttöjä hakemaan rohkeasti miesvaltaisille aloille, jos yhtään siltä tuntuu. Alusta saakka kaikki ovat ottaneet minut älyttömän hyvin vastaan, eikä eteen ole tullut minkäänlaista ongelmaa.”

Kun Sinin hitsauskipinä sammuu iltaisin, on käsitöiden vuoro. Sini kertoo, että varsinkin syksyisin häneen iskee paha neuloosi. Kovalla tahdolla ja yrityksellä Sini opettelee myös neulomista. ”Ajattelin, että jos hitsausvehkeet ja rälläkkä pysyy minun käsissäni, niin pakkohan neulontapuikkojenkin on pysyä”, Sini nauraa.

Tutustu myös

ULKOINEN TIEDOTE

ULKOINEN TIEDOTE

SSG Sahalan myynti Elcoline Groupille on saanut kilpailuviranomaisen hyväksynnän