Kymenlaakson Jäte Oy tarvitsee tiedonkeruuta tiedolla johtamiseen

Kymenlaakson Jäte Oy on 26 vuotta vanha yritys. ”Meillä on hyvin eri aikaista tekniikkaa ja erilaisia logiikoita, joita on otettu käyttöön vuosien varrella. Tavoitteenamme on kehittää kiertotaloutta ja sen myötä myös tekniikka on päivitettävä vastaamaan tätä päivää. Tiedostimme tarvitsevamme tiedonkeruuta tiedolla johtamiseen ja tätä kautta tiedonkeruujärjestelmä SSG Anywhere tuli mukaan kuvioihin,” kertoo Kymenlaakson Jäte Oy:n käyttöpäällikkö Ismo Orava.

Käyttöpäällikkö Ismo Oravan työnkuvaan kuuluu mm. infran ja laitteiden kunnossapito sekä laitteiston kunnossapidon kehittäminen, jossa tiedonkeruu näyttelee isoa roolia. Tiedonkeruujärjestelmään liittyminen aloitettiin Kymenlaakson Jätteellä vajaa kaksi vuotta sitten. ”Pikkuhiljaa olemme punoneet aina laitoksen kerrallaan tiedonkeruun piiriin. Ensimmäisenä SSG Anywhereen liitettiin jätevedenkäsittelylaitos, samalla kun laitoksen automaatio uusittiin. Tänä kesänä otettiin järjestelmän pariin Ekokaaren jätteenlajittelu ja seuraavana on tarkoitus liittää järjestelmään myös lämpölaitos. Ajatuksenamme on liittää koko laitteisto, järjestelmä yksi kerrallaan SSG Anywhereen.

Eri laitosten yhdistäminen samaan ohjaukseen helpottaa päivystäjän toimintaa, kun tilanteen näkee yhdestä paikasta.

Kymenlaakson Jätteen vesilaitoksella tiedonkeruu -järjestelmä on päivittäisessä käytössä. Ismo Orava kertoo, että järjestelmästä on kätevä katsoa miten virtaukset kehittyvät, onko siellä tukoksia tai muita häiriöitä. ”Päivystäjä pystyy helposti seuraamaan, että kaikki on kunnossa. Ja jos jotain häiriöitä on, pääsemme porautumaan niihin heti ja tekemään tarvittavia toimenpiteitä niiden korjaamiseksi. Koska Anywhere voi käyttää tietokoneen lisäksi myös mobiililaitteilla, niin päivystäjänä pystyn, vaikka kaupan kassalta, katsomaan mistä tuli hälytys. Tämä helpottaa työtä, kun aina ei voi olla työmaalla valvomassa.”

SSG Anywhere tiedonkeruujärjestelmä saatiin nopeasti ja helposti käyttöön. Jos ongelmia tai kysymyksiä on tullut, ne on ratkottu yhdessä.

”SSG Sahala Oy on ollut järjestelmän toimittajana todella ketterä ja joustava. On ollut hienoa yhdessä tutkia ja miettiä mitä kaikkea tietoa järjestelmästä kaivetaan. Meille on heti kerrottu, jos päällekkäistä dataa saadaan toisesta ohjelmasta, näin vältymme maksamasta turhasta. Kaikki on mietitty järkeväksi ja kustannustehokkaaksi yhdessä.” Ismo Orava pitää myös hyvän yhteistyön merkkinä sitä, että he kokevat tulleensa kuulluksi myös omien ideoiden ja kehitysideoiden suhteen.

SSG Anywheren projektipäällikkö Mikko Liukko kertoo, että järjestelmää on kehitetty vuosien saatossa yhdessä asiakkaiden kanssa. ”Tämä on meidän toimintamallimme. Olemme joustavia ja tuotekehityksessä kuunnellaan asiakkaita herkällä korvalla ja hyviä ideoita otetaan tottakai vastaan! Paras lopputulos saadaan hyvällä keskustelulla kahteen suuntaan. Kun saamme kehitysideoita, niin selvitämme aina, onko ne mahdollisia ja järkeviä. Toteutuskelpoiset ideat pitää kuitenkin aina hyödyttää asiakasta.”

Kymenlaakson Jäte Oy:n jätekeskus sijaitsee Kouvolan Keltakankaalla. 120 hehtaarin tontilla toimii myös tytäryhtiö Ekokaari Oy. Tontista n. 30 hehtaaria on rakennettua infraa, joihin kuuluvat mm. jätteiden vastaanotto- ja lajittelu, murskaus- ja lajittelulaitos, jäteveden käsittely, kuivamädätyslaitos, lämpökeskus sekä kompostointilaitos.

Kymenlaakson Jäte työllistää vähän yli 60 työntekijää, jotka hoitavat kunnalle kuuluvia jätteenkeräyksiä ja niihin liittyvää asiakaspalvelua, kuljetusten järjestelyjä ja yleisten jäteasemien ylläpitoa. Kymenlaakson Jätteen toiminta-alue kattaa Pyhtään, Kotkan, Haminan, Virolahden, Miehikkälän, Kouvolan, Mäntyharjun, Pertunmaan, Iitin sekä Lapinjärven.

Kuvassa Ismo Orava tarkastelee jätevedenkäsittelylaitoksen toimintaa SSG Anywherestä

Tutustu myös

ULKOINEN TIEDOTE

ULKOINEN TIEDOTE

SSG Sahalan myynti Elcoline Groupille on saanut kilpailuviranomaisen hyväksynnän