Ravintola-alalta koneistajaksi

Toni Mononen, 36, aloitti joustavan oppisopimuksen SSG Sahalan Joensuun yksikössä marraskuun loppupuolella. Joensuun yksikkö on hyödyntänyt aiemminkin oppilaitosyhteistyötä Joensuun Riveria ammattikoulun kanssa. ”Koululta välillä soitetaan ja kysytään meidän tarvetta tekijöille. Oppilaitosyhteistyö on ollut hedelmällistä, sillä sitä kautta olemme saaneet motivoituneita, alasta kiinnostuneita opiskelijoita meille töihin,” SSG Sahala Oy:n Joensuun yksikön aluejohtaja Petri Tiermas kertoo.

Joustavassa oppisopimuksessa opiskelija on koulun kirjoilla, mutta työnantaja maksaa hänelle TES:n mukaista palkkaa. Kaikki kurssit suoritetaan näyttöinä yrityksessä, jotka sitten arvostellaan tehdyn työn perusteella.

Toni Mononen kiinnostui metallialasta jo ollessaan ravintola-alalla töissä. ”Moni on kysynyt minulta vaihdoinko alaa koronan takia, mutta kyllä kipinä tähän alaan ja erityisesti koneistukseen syttyi jo ennen sitä. Muutaman vuoden kuitenkin puntaroin asiaa ennen kuin uskalsin tehdä tämän ratkaisun”, Toni kertoo.

Toni aloitti Riveria ammattikoulun aikuislinjalla viime helmikuussa. ”Minulla on paljon aiempia opintoja alla ja sain aika paljon hyväksi luettuja opintoja, joten suoritan oikeastaan vain alakohtaiset kurssit. Kun koululta tarjottiin minulle tällaista oppisopimusmahdollisuutta, tartuin siihen, sillä olin kuullut pelkästään hyvää SSG:stä opettajilta.”

Hyväksi luettujen kurssien ansioista Tonilla on jäljellä vain muutama alakohtainen kurssi perustutkinnosta. ”Valmistun jo ensi keväänä. Tämä oppisopimuskoulutus on ollut todella hieno mahdollisuus”, Toni kertoo. Tonin oppisopimuksen määränpää siintää siis toukokuun lopussa. Siihen mennessä kurssien pitäisi olla suoritettuna sekä näytöt osaamisesta ja kyvystä oppia annettuna.

”Työnantajan näkökulmasta oppisopimuksen paras puoli on se, että saadaan koulutettua, toivon mukaan, pitkäaikainen työntekijä. Oppisopimus mahdollistaa myös sen, että pystymme räätälöimään työntekijän juuri omiin tarpeisiin. Voimme kouluttaa itse sellaisen osaajan, jota tarvitsemme,” Petri Tiermas kertoo.

Kun määräaikainen oppisopimus päättyy, se ei sido enää sen jälkeen kumpaakaan osapuolta. ”Tässä on näytön paikka niin opiskelijalla, kuin meillä työnantajana. Meidän pitää pystyä todistamaan oppisopimusaikana miten hyvä työyhteisö ja työpaikka ollaan.”

Toni Mononen kertoo, että ensimmäinen kuukausi SSG Sahalalla on mennyt tutustuessa taloon sekä opetellessa CNC-koneen käyttöä. ”Olen päässyt tekemään CNC- jyrsintää, ohjelmoimaan sekä viimeistelemään kappaletta. On ollut todella monipuolista hommaa, jonka ansiosta työpäivätkin kuluvat todella nopeasti.” Toni uskoo, että alalla pystyy kehittymään, sillä koneistuksen kehittyessä, tulee eteen jatkuvasti jotain uutta opittavaa myös tulevaisuudessa.

Petri Tiermas kertoo, että SSG Sahalalla on vain pelkästään hyviä kokemuksia oppisopimuskoulutuksista. ”Eräs oppisopimuslainen on ollut meillä nyt jo yli 10 vuotta töissä. Rekryt tehdään nykyään persoona edellä. Jos on motivaatiota ja halu oppia uutta, niin kaikkea pystyy oppimaan.”

Oppisopimuskoulutuksen lisäksi Joensuun yksikkö ottaa työharjoittelijoita ja TET:läisiä, joille pyritään aina löytämään ns. oikeita töitä, jotta alasta saisi harjoittelun aikana oikeanlaisen kuvan. ”Ei se ole hyödyllistä yrityksen, eikä opiskelin näkökulmasta, jos kuukauden ajan painat vaan koneen nappia tai lakaiset lattioita. Koulu ja opettajat tuntevat jo meidät niin hyvin, että osaavat tarjota juuri oikeanlaista kaveria meille. Toninkin kohdalla kävi juuri niin”, Petri sanoo tyytyväisenä.

Kuvassa vasemmalta: aluejohtaja Petri Tiermas, Toni Mononen ja Riverian lehtori Jari Laasonen.

Tutustu myös

ULKOINEN TIEDOTE

ULKOINEN TIEDOTE

SSG Sahalan myynti Elcoline Groupille on saanut kilpailuviranomaisen hyväksynnän