SSG Sahalan lämmönvaihdinyksiköllä on kiireinen kesä

SSG Sahalan lämmönvaihdinyksiköllä on kiireinen kesä, jopa normaalia kesää kiireisempi. Vaikka kesälomat pyörivät, niin lämmönvaihtimia valmistetaan Varkauden yksikössä koko kesän ajan. Useita projekteja on päällä ja uusia alkamassa pian. 

Varkauden konepajalla valmistuu erityyppisiin ja erikokoisiin kohteisiin soveltuvia lämmönvaihtimia ja muita paineastioita. Olipa sitten kyseessä ydinvoimala, voimala, biovoimala, jalostamo, kemianlaitos tai paperi- ja sellutehdas, lämmönvaihtimemme täyttävät energiateollisuuden prosessien kaikki vaatimukset ja tarpeet. Varkauden lämmönvaihdinyksikössä työskentelee hitsareita, levyseppähitsareita, koneistajia, tarkastajia, varastotyöntekijöitä sekä toimihenkilöitä. Jokaisen panosta tarvitaan, jotta projektit saadaan hoidettua hyvin sekä aikataulussa maaliin. 

Jokainen projekti täytyy suunnitella huolella jo etukäteen

Lämmönvaihdinliiketoimintajohtaja Jarkko Jäppinen kertoo, että jokainen projekti starttaa aloituspalaverilla. ”Projekti täytyy suunnitella huolella jo etukäteen, sillä haluamme aina kunnioittaa toimitusaikaa ja pysyä sovitussa aikataulussa. Tärkeä osa koko projektia on sen etukäteissuunnittelu. Tarvitsemme etukäteen tiedot, milloin materiaalien on oltava paikalla, milloin piirustusten on oltava valmiina ja milloin mikäkin työvaihe on meneillään. Vielä ei ole tullut vastaan projektia, johon ei olisi tullut muutoksia kesken kaiken. Tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus ja muutoksiin on hyvä varautua jo ennakkoon.”

Lämmönvaihtimien valmistus on erittäin tarkkaa puuhaa

SSG Sahalan lämmönvaihtimien valmistuksessa on neljä eri vaihetta. Ensimmäisenä tehdään putkiryhmän poraus ja kasaus. Sen jälkeen ympärille laitetaan vaippa ja päätyihin kammiot. Lopuksi ne kaikki yhdistetään. Kun lämmönvaihdin on valmis, se koeponnistetaan ja pintakäsitellään. Lämmönvaihtimille tehdään lukuisia tarkastuksia pitkin matkaa, sen hitsisaumat mm. röntgenkuvataan ja ultraääni-tarkastetaan. Valmistuksen aikana kerätään jatkuvasti laatu- ja tarkastustietoa projektikansioon, josta tiedot syötetään verkkoon. Kerätään hitsarit, lisäaineet, tarkastetaan sulatusnumerot ja todistukset. Kaikki täytyy jäljitettävyyden takia dokumentoida huolellisesti.  

Lämmönvaihtimien valmistus on erittäin tarkkaa puuhaa. ”Monet pajalla vierailevat ihmettelevät, miksi täällä kuljetaan kynä kädessä ja jatkuvasti kirjataan jotakin. Tämä kuuluu tärkeänä osana painelaitteiden valmistukseen. Jokaisella levypalalla täytyy olla oikea todistus ja sen tulee olla merkattu. Meillä jokainen levypala merkitään kovaleimoilla ja levyjen tarkastus tehdään kahdesti. Kun levy tulee meidän konepajallemme, jokainen numeroidaan. Kun hitsari kiinnittää levyn osaksi lämmönvaihdinta, merkitään se jälleen näkyvälle paikalle. Näin pystytään jäljittämään mitä on milloin käytetty mihinkin,” selventää tuotantopäällikkö Ilkka Hedman.

Kun kaikki on tämä tehty ja laite on tarkastettu, se lähetetään maailmalle. SSG Sahalan lämmönvaihtimista noin puolet asennamme itse ja puolet asiakas itse. 

Onnistumiset motivoivat

Vaikka projektit ovat toisinaan pitkiä ja haastavia, on työssä paljon asioita, jotka motivoivat. ”Tuotannossa näkee lähes päivittäin onnistumisia. Välillä mietityttää, että kuinkahan tuo saadaan hoidettua ja sitten, kun se onnistuukin hyvin, niin hyvä fiilishän siitä tulee kaikille! Jokaisen projektin päätös on iso onnistuminen ja joka kerta tuntuu hyvälle, kun laite saadaan aikataulussa asiakkaalle,” Ilkka sanoo tyytyväisenä.

Jarkko Jäppinen kiittelee vielä lopuksi pitkäaikaisia asiakkaita, joiden kanssa on syntynyt vahva luottamussuhde. ”He uskovat meihin, että tuotteet ja palvelu toimii. Ja me haluamme olla sen luottamuksen arvoisia. Tällaisissa vaativissa projekteissa tulee usein eteen haasteita, joista olemme onneksi kunnialla selvinneet. Uskon, että hyvien asiakassuhteiden takana onkin avoimuutemme projektin aikana. Tiedämme myös sen, että jokainen projekti ja jokainen asiakkuussuhde vaatii huolehtimista ja siinä me olemme hyviä.” 

Tutustu myös

ULKOINEN TIEDOTE

ULKOINEN TIEDOTE

SSG Sahalan myynti Elcoline Groupille on saanut kilpailuviranomaisen hyväksynnän