Työmiehet maailmalla – Terveisiä Tanskasta!

SSG Sahalan asentajat Ari Tokola ja Antti Suhonen pakkasivat joulukuun lopussa työkamppeet pakettiautoon ja suuntasivat kohti Tanskassa sijaitsevaa työmaata.

”Joulunpyhien jälkeen lähdettiin ajamaan ja näillä näkymin töitä riittää maaliskuun lopulle”, pitkäaikainen asentajamme Ari Tokola kertoo. Menomatka Odenseen sujui hyvin, jonne asentajamme ajoivat Ruotsin kautta. Odense on Tanskan kolmanneksi suurin kaupunkitaajama Kööpenhaminan ja Aarhusin jälkeen ja samalla se on yksi Tanskan vanhimmista kaupungeista.

“Hommia laidasta laitaan.

Reissumiehemme majoittuvat tällä hetkellä kaksistaan Odensen keskustassa sijaitsevassa isohkossa asunnossa, josta matkaa työmaalle on vajaa viisi kilometriä. ”Suurkaupungin meiningin täällä huomaa liikenteestä. Lähes jokaisiin liikennevaloihin joutuu työmatkalla pysähtymään ja työmatkaan kuluu ainakin kolme kertaa pidempi aika kuin mitä kotikaupungissa Varkaudessa menisi samaan matkaan.

Reissussa tehdään pitkiä työpäiviä, sillä aikatauluissa on pysyttävä. Jos maanantaina käynnistellään, niin sunnuntaina on saatava kyseinen homma valmiiksi. Venymään tottuneet asennusmiehet ovat tehneet reissussa monenlaisia hommia. ”Kun kyse on rakennustyömaasta, niin hommia on ihan laidasta laitaan. Ihan ensimmäiseksi kannoimme tavaraa jalkapelissä 11. kerrokseen, sillä hissi kulki vain kolmanteen kerrokseen saakka. Kaikenlaiset hitsaustyöt ja erilaiset asennukset ovat tulleet tälläkin työmaalla tutuksi.”

”Kun on tehnyt reissuhommia vuosikymmeniä, niin ei sitä taida enää osata olla paikallaan.”

Miehet kertovat, ettei iltaisin töiden jälkeen paljon muuta jaksa kuin heittää itsensä sohvalle lämmitetyn patongin kera. ”Onneksi meillä näkyy elokuvakanava, niin leffoja tulee sitten vapaa-aikana katsottua.” Pitkään reissua tehneillä asentajilla on sisäänrakennettu vuorokausirytmi ja vapaapäivinäkin sisäinen kello herättää jo aikaisin. ”Ei sitä osaa pitkään nukkua nykyään. Sitten keitellään aamukahvit ja katsellaan telkkaria. Kyllä vapaapäivät menevät ihan huilatessa, ei sitä enää tämän ikäisenä jaksa sen kummempaa”, Ari Tokola sanoo.

Sen verran on kuitenkin irtaannuttu työmaalta ja asunnolta, että muutaman kerran on lähdetty asiakkaan tarjoamalle illalliselle. ”Kenguruakin päästiin maistamaan. Täällä on hyvä työporukka kasassa ja erittäin hyvä työnjohto. Uusia kavereita ollaan kyllä saatu”, Antti Suhonen iloitsee.

Reissuhommia on tehty monenlaisissa työkohteissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Töitä on tehty mm. Ruotsissa, Saksassa, Tanskassa, Belgiassa, Portugalissa ja Norjassa, jossa jopa niin kauan, että Norjan kielikin tarttui siinä samalla. Reissuväsymystä ei reissumiehillä kuitenkaan ole. ”Kun on tehnyt reissuhommia vuosikymmeniä, niin ei sitä taida enää osata olla paikoillaan.”

Kevääksi kotiin.

Reissumiehet kertovat, että Odensessa näyttää jo keväiseltä. ”Vain lehdet puuttuvat puista, nurmikko kyllä vihertää. Ensimmäiset viisi viikkoa oli kyllä aika kauhea keli, kun satoi vaan vettä ja tuuli kovasti”, miehet muistelevat.

Kun SSG Sahalan pakettiauton keula kääntyy kohti Suomea, on kotimaassakin varmasti jo kevään tuntua. Tällä kertaa reissumiehet ovat suunnitelleet ajavansa Saksan kautta, joka lyhentää kotimatkaa 500 kilometrillä. Vaikkeivat reissaajat koti-ikävää myönnäkään, niin nopeamman reitin valinta ehkä kertoo kuitenkin, että ihan mukava on välillä päästä kotiinkin.

49kpl katalyytin asennus. Yhden katalyytin paino on 650kg
Sinistä kohdeimuria pitää käyttää aina hitsatessa
Antti hitsaamassa
Reissumiesten kahvitauko

Tutustu myös

ULKOINEN TIEDOTE

ULKOINEN TIEDOTE

SSG Sahalan myynti Elcoline Groupille on saanut kilpailuviranomaisen hyväksynnän