Työssäoppimassa ICT-puolella

Lauri Lappeteläinen ja Sami Tissari opiskelevat ensimmäistä vuotta tieto- ja viestintätekniikkaa Savon ammattiopistossa Varkaudessa. Ensimmäisen vuoden opintoihin on kuulunut mm. tietoverkkojen, tietoteknisten laitteiden sekä tietoturvan perusteita. Ennen joululomaa opintoihin kuului myös neljän viikon mittainen työelämässä oppimisen -jakso, jonka pojat päätyivät suorittamaan SSG Sahalan Varkauden yksikössä.

Tieto- ja viestintätekniikan -linjalta valmistuu joko IT-tukihenkilöksi tai tietoverkkoasentajaksi. ICT-alan valinta oli selvä, sillä se on kiinnostanut aina molempia poikia. ”Ensimmäinen puoli vuotta koulussa on tuntunut kivalta, opiskelu on ollut sitä mitä ajattelinkin sen olevan”, Lauri Lappeteläinen kertoo.

Laurille SSG Sahala oli täysin vieras yritys, sillä hän vasta muutti kesällä paikkakunnalle, eikä tunne vielä paikallisia yrityksiä. Hän sai kuitenkin vinkin eräältä tuttavaltaan, otti reippaasti yhteyttä ja kysyi työssäoppimispaikkaa. Sami Tissarille SSG Sahala oli tuttu yritys, sillä hänen isänsä työskentelee SSG Sahalalla. ”Olin täällä myös 9-luokalla TET-jaksolla”, Sami mainitsee.

Pojat kertovat päässeensä neljän viikon aikana tekemään mm. kaapelointia, kytkimien ja wlan-tukiasemien asennuksia, konfiguroimaan palomuuria, asentamaan tulostinajureita, päivittämään uusia ip-osoitteita ja tekemään Teams -onedrive linkityksiä. ”Lähiverkon tukareita ruuvailtiin ympäri taloa ja siirreltiin tietoja Exceliin. Pääsimme myös ICT-päällikön Janne Kärjen mukana työmatkalle työmatkalla Joensuuhun ja Heinolaan”, Lauri luettelee.

Vapaa-ajalla tietokoneita ja pelaamista harrastaville pojille moni tehty asia oli jokseenkin tuttua, mutta kyllä pojat jotain uuttakin pääsivät jakson aikana oppimaan. ”Päästiin vetämään kaapelia, paikasta A paikkaan B ja sieltä D:hen. Yksi kaapelin pääkin päästiin viimeistelemään, kun asennettiin tehdashallissa. Ja se vielä toimi! Se oli ihan bonusta”, pojat sanovat nauraen.

Poikien mukaan SSG Sahala on tuntunut mukavalta työpaikalta. ”Täällä on mukavaa porukkaa, ei liikaa tosikkoja. Sellainen kiva, rento meininki. Erityisesti ICT-päällikkö Janne Kärki saa kehuja pojilta. ”Tästä neljästä viikosta jäi tosi hyvä fiilis. Saatiin kuvaa millaisia alan töitä SSG Sahalalla tehdään ja päästiin tekemään ihan oikeita töitä, eikä vaan katseltu sivusta”, pojat iloitsevat.

Tulevaisuuden haaveista kysyttäessä pojat miettivät hetken ja vastaavat samalla tavalla. ”Valmistuminen keväällä 2025, sitten armeijaan ja sen jälkeen töihin tai jatko-opiskelemaan. Eipä sen kummempia.”

Mutta eipä sitä tuon ikäisenä tarvitse sen suurempia unelmia ollakaan. SSG Sahala kiittää poikia ja toivottaa tsemppiä opintoihin!

Tutustu myös

ULKOINEN TIEDOTE

ULKOINEN TIEDOTE

SSG Sahalan myynti Elcoline Groupille on saanut kilpailuviranomaisen hyväksynnän