Vakuutusyhtiön kautta uuteen ammattiin

Jukka Mähönen, 31, aloitti maaliskuussa SSG Sahalalla vakuutusyhtiön kautta kaksi vuotisen oppisopimuksen, jonka aikana hän kouluttautuu tuotannon esimieheksi ja suorittaa samalla työteknikon tutkinnon.

Rantasalmelta kotoisin oleva Jukka on alkuperäiseltä ammatiltaan yhdistelmäajoneuvon kuljettaja. Armeijan jälkeen hän toimikin kuljettajana, kunnes siirtyi hommiin turvesuolle ja siitä lämmönvaihtimien putkituksen pariin. Jukka ehti toimia vuosia hitsaajana tehden kunnossapitotöitä sekä lämmönvaihtimia, kunnes selkä alkoi vihotella. Pikkuhiljaa selkä meni pahemmaksi ja pahemmaksi ja lopulta Jukka ei pystynyt enää tekemään töitä. Selkäleikkauksellakaan ei saatu selkää enää kokonaan kuntoon ja työnkuvan kevennys oli edessä.

Takamatka täysin uudelle tuotannon alalle oli liian pitkä

Jukka alkoi etsiä vakuutusyhtiön kautta itselleen sopivaa työpaikkaa. ”Ajatukseni oli, että sopisin johonkin pieneen yritykseen, mutta kokeilujen jälkeen, en vaan löytänyt paikkaa, jossa olisi ollut hyvä olla. Sitten näin SSG Sahalalla työpaikkailmoituksen ja vaikka paperini olivat puutteelliset haettua työnkuvaa ajatellen, rohkenin silti hakea isoon yritykseen ja soitin SSG Sahalaan.

SSG Sahala oli Jukalle tuttu yritys, sillä hän oli vuosia taaksepäin tehnyt töitä alihankkijana Sahalalle. ”Esittelin itseni ja tilanteeni ja ilmeisesti soitin juuri sopivaan aikaan, sillä työnjohdossa oli yhden miehen vaje. Täällä koettiin, että voisin olla kokemuksenikin kautta sopiva lisä työnjohtotiimiin”, Jukka kertoo.

Ennen Sahalalle tuloa Jukka kävi kokeilemassa ihan muita aloja, mm. puualaa. ”Huomasin kuitenkin pian, että takamatka täysin uudelle tuotannon alalle oli liian pitkä. Nytkin jo on tarpeeksi uutta ja ihmeellistä, vaikka laitteet ovatkin tuttuja.

Kyky samaistua tuotantotyöhön työnjohtajana tulee työkokemuksen kautta

Jukka kouluttautuu tuotannon esimieheksi Esedun kautta ja välillä työpäivät koostuvat etäopintoihin kuuluvista luennoista sekä koulutehtävistä. Päivävuoroa tekevän työnjohtajan työtehtäviin kuuluu mm. seurata, että homma pyörii konepajalla. ”Päivä kerrallaan tässä mennään ja opetellaan uutta. Vaikka itse tuotteet ja työ on minulle tuttua, on työnjohtamisessa paljon opittavaa”. Jukka kertoo, että omalta esimieheltä, Jukan työpaikkaohjaajalta, lämmönvaihtimien tuotantopäälliköltä Ilkka Hedmanilta voi onneksi käydä aina kysymässä, jos jokin asia arveluttaa.

”Olen ollut todella tyytyväinen, että pääsin tänne. Minut on otettu erittäin hyvin vastaan niin toimihenkilöiden kuin tuotannonkin puolella. Työt ovat mielenkiintoisia ja monipuolisia. Jokainen työpäivä on erilainen, vaikka samassa pajassa pyöritään. Minulla on kyky samaistua tuotantotyöhön, sillä olen itse tehnyt samoja töitä. Minulla on myös tarkka silmä tekemiselle ja laadulle. Uskon, että pääsen täällä näyttämään vahvimmat puoleni.

Maalaistalossa asuva Jukka kutsuu itseään polttopuu- ja halkoholistiksi. ”Kaikkea maalaiselämään liittyvää puuhailen vapaa-ajalla. Yksi henkireikä on kesäisin veneily ja toinen on pienriistan metsästys koiran kanssa.” Jukka kertoo olevansa hyvin motivoitunut oppimaan uutta ja sen luontoinen ihminen, joka asettaa riman aina korkealle. Omien sanojensa mukaan ehkä jopa liian korkealle, liian varhaisessa vaiheessa. ”Kukaan ei ole täällä mitään ylitsepääsemätöntä minulta vaatinut, paitsi minä itse. Parasta on kuitenkin se, että nykyään katson kelloa mitä ehtisin vielä tekemään, enkä sitä milloin pääsisin kotiin. Joskus se on ollut toisinkin päin. Tämä on kyllä hieno tunne ja kertoo varmasti jostakin”.

Tutustu myös

ULKOINEN TIEDOTE

ULKOINEN TIEDOTE

SSG Sahalan myynti Elcoline Groupille on saanut kilpailuviranomaisen hyväksynnän