Jatkuva uuden oppiminen motivoi ja voi viedä minne tahansa


696a3673-45b5-47d8-937b-16a65998645d.JPGRaumalta kotoisin oleva Lotta Junkkari toimii SSG Sahala Oy:n Myllykosken yksikön laatuassistenttina. Lotta on tehnyt töitä hitsarina vuodesta 1995 lähtien ja reilut 20 vuotta hän teki pelkästään reissuhommia. ”Päivät olivat pitkiä ja kotona käytiin välillä vain kääntymässä”, Lotta summaa. Vuonna 2017 Lotta huomasi miettivänsä, että miltähän tuntuisi tulla neljän jälkeen kotiin. Ajatus kypsyi ja niin Lotta vaihtoi reissutyöt päivätyöksi. Kun työarki olikin yhtäkkiä 8- 16 välillä, Lotasta tuntui, että vuorokauteen olisi tullut lisätunteja. ”Silloin ajattelin, että tässähän voisi vaikka alkaa opiskelemaan,” Lotta kertoo. 
 
Lotan entinen työnantaja antoi Lotalle mahdollisuuden kouluttautua työn ohella ja niin hän suoritti IWS- hitsauskoordinaattoritutkinnon. ”Minua rupesi valtavasti kiinnostamaan mitä raudassa oikein tapahtuu, kun sitä hitsataan. Kun hitsatessa rauta käyttäytyi omituisesti, alkoi minua kiinnostamaan miksi. Halusin oppia materiaalitekniikkaa ja halusin tietää ja ymmärtää mitä teen. Ahmin tietoa ajatellen, että tästä olisi hyötyä työssäni. Harmikseen Lotta ei kuitenkaan päässyt käyttämään opittuja tietoja ja taitoja, joten hän alkoi etsimään työpaikkaa, jossa se onnistuisi. ”Eteen tuli useampikin paikka, joissa olisi ollut tarvetta osaamiselleni. Tuntui hyvältä päästä tarjoamaan osaamistani moneen paikkaan.” SSG Sahala Oy ei ollut täysin vieras yritys Lotalle, sillä SSG:n porukkaa oli ollut monesti samassa työkohteessa, joten tuttuja kasvoja löytyy monesta yksiköstä. Työhaastattelussa kemiat synkkasi niin hyvin yhteen, että Lotta tiesi tulevansa viihtymään SSG:llä. ”Pitkän työuran aikana minulle on valjennut se, miten tärkeää on pomo, jonka kanssa tulet hyvin toimeen. Meidän kemiat kohtasi ja tunne on edelleen sama,” Lotta kiittelee Myllykosken yksikön johtajaa Santeri Hataraa.
 
Uudessa työpaikassa Lotta pääsi työskentelemään putkien lisäksi myös rautarakenteiden pariin, mikä oli oppimishaluiselle Lotalle erittäin mieluinen asia. ”Hyvin intensiivinen viisi kuukautta on nyt takana, Lotta kertaa. ”Kaikki on ollut uutta, niin työt kuin työkaverit. Hitsauksen rinnalle on tullut konttoritöitä sekä täysin uusia tietokoneohjelmia, joita opettelen käyttämään. Tällä alalla on paljon standardeja, pykäliä, lakeja ja asetuksia, jotka kaikki pitää hallita. Kaiken sisäistämiseen ja oppimiseen menee aikaa, mutta olen hyvin motivoitunut hakemaan tietoa ja minulle on annettu rauha oppia.”
 
Lotta tiedosti jo nuorempana, ettei häntä ns. perinteiset naisten alat kiinnostaneet ja hän suuntasikin ylä-asteen jälkeen ammattikoulun autolinjalle. Oppiminen jäi siellä kuitenkin täysin vajaaksi. ”Opetuksen taso oli huono, ei se paljon motivoinut.” Lotan motivaatio oppimiseen syttyi kirjaimellisesti kipinän lailla. Kesätöissä ollessa Lotta pääsi hitsaamassa ja innostui siitä. ”Ajattelin, että wau, tämä on aivan mahtavaa hommaa!” Lotta muistelee. Kesätöiden jälkeen Lotta hakeutui hitsauskursseille ja on sillä tiellä edelleen. ”Kun aloittelin hitsarina vuonna 1995, lama oli juuri loppunut ja töitä oli paljon. Nuorena likkana lähdin vaan rohkeasti reissuhommiin. Olin töissä mm. Ruotsissa ja Norjassa.
 
9398faf9-01b1-4505-bde8-ce0ae3916de5.JPGLotta kertoo, että reissuhommia tekeviä naishitsareita ei Suomessa juurikaan ole. ”Taitaa olla ihan yhden käden sormilla laskettavissa. Uusia, nuoria tyttöjä on onneksi tullut kuitenkin alalle. Se on hieman valitettavaa, että naishitsarina saat usein selitellä ja perustella muille, miksi teen tätä työtä. Miksi en tekisi? Tämä maskiaika on sinänsä ollut vallan mainiota aikaa, kun kukaan ei tunnista.” Lotta nauraa.
 
Laatuassistentin työtehtäviin kuuluu mm. dokumenttien kokoaminen sekä esimerkiksi hitsauskokeiden järjestäminen. ”Työnkuva on todella monipuolinen ja tässä työssä on erityisen tärkeää hallita oikeat menetelmät.” Lotta myös hitsaa edelleen. ”Koska minulla on putkihitsauspätevyydet, niin haluan myös käyttää niitä taitoja. Jos työmaalla on kiirettä ja apua tarvitaan, niin ilman muuta menen auttamaan. Sitä paitsi hitsaus on ihanaa vaihtelua tähän uuden oppiseen. Minulle hitsaaminen on jonkunlainen Feng Shui-tila,” Lotta kertoo.
 
”Olen todella iloinen, että hitsauskoordinaattorin-tutkinto mahdollisti minulle tämän työpaikan. Parasta täällä on se, että saan tehdä kaikkea. Olen päässyt ajamaan myös trukkia ja ajoin vastikään pitkästä aikaa kuorma-autolla. Oli niin hienoa, että sillekin luvalle oli nyt käyttöä.” Ajatus IWS-tutkinnon suorittaneista on usein se, että työ on joko kentällä tai konttorissa. ”Minä kuitenkin haluan olla molemmissa ja onneksi se on täällä SSG:llä mahdollista. Monet hitsauskoordinaattorit toimivat usein myös työnjohtajina, mutta Lotta kertoo jättävänsä sen homman suosiolla osaavampiin käsiin.
 
Tällä hetkellä Lotta opiskelee jälleen. Hän suorittaa työn ohessa erikoisammattitutkintoa, joka suoritetaan pääsääntöisesti etäopintoina ja näyttöinä. ”Se on oikeastaan vähän sellainen työnjohtaja-koulutus,”Lotta sanoo ja purskahtaa samalla nauramaan muistaessaan, mitä hän oli juuri työnjohtamisesta sanonut. ”Mutta tämä koulutus on pakollinen, jos haluan vielä tavoitella yhtä unelmaani; IWT- hitsausteknikon-tutkintoa. Siihen vaaditaan erikoisammattitutkinto, joten tämä on selkeä steppi kohti sitä.
 
Aikuisiällä alkanut innostus oppimiseen ja opiskeluun on kasvanut Lotan mukaan vuosi vuodelta. ”Nuorempana en kokenut saaneeni hyvää opetusta. IWS-koulutus avasi silmäni ja olin ihmeissäni siitä, miten tasokasta opiskelu voikaan olla. Nyt minulla mielenkiintoa ja motivaatiota opiskeluun ja työnantaja tarjoaa vielä mahdollisuuden siihen. Se on ihan parasta!”
 
Lotta haluaa kannustaa kaikkia kollegoja olemaan ylpeitä työstään ja välittämään sitä tunnetta nuoremmille sukupolville. ”Tälle alalle tarvitaan uusia tekijöitä kasvamaan ja me vanhat konkarit olemme niitä, joiden täytyy omalla esimerkillä kannustaa nuoria hakeutumaan ja tutustumaan alaan. Jos vanhempi hitsari on itse todella ammattiylpeä, niin kyllä siinä nuorempi katsoo vieressä, että voi kunpa minäkin vielä joskus pystyisin tuohon. Se jos mikä motivoi.”
 
 

23.03.2021

Uutisarkisto

Jatkuva uuden oppiminen motivoi ja voi viedä minne tahansa

Etsimme ratkaisumyyjää

Kiinnostaako sinua myyntityö kunnossapitoalan näköalapaikalla? Meillä olisi tarjota töitä RATKAISUMYYJÄLLE viimeisintä teknologiaa hyödyntävän tiedonkeruu- ja...

SSG Sahala Oy:n Myllykosken paja on erikoistunut mekaanisen kunnossapidon lisäksi teräsrakenteiden valmistamiseen ja asentamiseen.

Myllykosken paja on erikoistunut mekaanisen kunnossapidon lisäksi teräsrakenteiden valmistamiseen ja asentamiseen. Normaalien hoitotasojen, kannakkeiden, putkisiltojen ja...

Ollaan yhteydessä

Lähetä viesti